Tresco Abbey Garden

Veel mensen kennen de Scilly-eilanden dankzij de wereldberoemde, subtropische Tresco Abbey Garden. De talloze exotische plantensoorten in deze tuin trekken zich weinig aan van de zoutnevel en de Atlantische harde winden. Veel van die soorten gedijen enkel in de Abbey Garden en zouden het een paar kilometer verderop, op het vasteland van Cornwall, nooit redden. Zelfs hartje winter staan er zo’n 300 planten in bloei. In totaal vindt u hier ruim 20.000 planten uit 80 verschillende landen, van Brazilië en Nieuw-Zeeland en Myanmar tot Zuid-Afrika. 

De Tresco Abbey Garden werd aanvankelijk door de eigenaar van het eiland, Augustus Smith, aangelegd als privétuin op het terrein waar hij ook zelf zijn huis had gebouwd. Wat u tegenwoordig in de tuin ziet, zijn de overblijfselen van een benedictijnse abdij uit 964 na Christus. Het leeuwendeel van de overblijfselen maakt echter deel uit van de Priory of St Nicholas, die de monniken van de Tavistock Abbey in 1114 hebben gebouwd. Er stond haast geen boom op het eiland en de bremstruiken boden niet genoeg beschutting tegen de wind. Daarom plantte Augustus er beschuttingslaagjes groen. De eerste bomen waren vooral iepen, plataan, eik en populier. Laten plantte hij er cipressen en pijnbomen. Die groeien hier uitstekend en gedijen goed aan de kuststreek. 

Ook bouwde hij hoge muren, waardoor de wind en het weer over het eiland werden geleid. In de rotsachtige zuidelijke helling hakte hij drie terrassen uit. De warme, droge terrassen boven aan de tuin vormen een goede habitat voor planten uit Zuid-Afrika en Australië, terwijl de lucht bij de lage terrassen precies vochtig genoeg is voor flora uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika. 

Het brede scala aan planten in de Abbey Garden vormt echt een bijzondere, unieke verzameling. Langs de kronkelende paden groeien allerlei vetplanten, hoge palmbomen en prachtige rode bomen uit Australië. U ziet hier ook de prachtige bloemen van de koningsprotea en heliconia’s. Verder groeien hier planten als de prachtige blauwe echium, de furcreae, de strelitzia en de knalroze geranium. 

Bij de tuin vindt u ook het Valhalla-museum, waar boegbeelden van scheepswrakken zijn tentoongesteld. 

Bij de ingang van de tuin vindt u een goede souvenirwinkel en een ruim eetcafé. 

Elke dag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Entreegeld: £ 12 per persoon (geen korting); kinderen onder de 16 mogen gratis.