Wilde dieren en hun leefgebieden

Een weelderig landschap vol flora en fauna

Het landschap op Scilly is anders dan welk ander landschap in het Engeland dan ook en vormt dan ook een waar hoogtepunt van de regio. De wilde flora en fauna hier maken de natuur bovendien alleen maar boeiender.

De Scilly-eilanden vormen een officieel natuurgebied, een zogeheten Area of Outstanding Natural Beauty (AONB).  Die AONB-toekenning is geheel terecht en bijzonder uniek, omdat het letterlijk uit elke vierkante centimeter van het gebied bestaat, dus ook de onbewoonde eilandjes en rotspartijen. De regio is het resultaat is van een rijke geschiedenis die met het blote oog te zien is.

De eilanden beschikken over allerlei kleur- en contrastrijke vergezichten. Veel van de gebieden hier worden beschermd door de Isles of Scilly Wildlife Trust, een liefdadigheidsinstelling. Wat mag u hier verwachten? Ruwe grijze en roze rotspartijen. Zachte heiden, paars en goudgeel in de zomermaanden, waar de wind altijd doorheen blaast. Kleine bossen met flinke iepen die prachtige groene schaduwen op de bosbodem werpen. Akkers en velden met typische Britse muurtjes en heggen, met daarnaast heerlijk geurende narcissen die ’s winters een kleurrijk detail in het landschap vormen. Geschiedenis die tot leven komt op de vele plekken en plaatsen van archeologisch belang.

Het landschap en het water maken ontzettend veel indruk op bezoekers, temeer omdat de vele planten, dieren, vogels en zeedieren de omgeving nog heel veel specialer maken. U komt gegarandeerd iets tegen tijdens uw verblijf.

De meeste dieren zijn namelijk minder schuw dan hun soortgenoten op het Britse vasteland en laten zich daardoor veel sneller zien. De lijsters en spechten pikken als u gaat picknicken graag een graantje mee en tijdens een boottocht merkt u al snel dat er heel wat dieren meekijken, zoals zeehonden, puffins en zo nu en dan een dolfijn.

Sommigen van de bewoners van de eilanden komen bijna nergens anders voor. Bijzonder schattig is bijvoorbeeld de tuinspitsmuis, die u vaak meestal hoort rondscharrelen bij de kustpaden en de stranden. Het beestje is dan ijverig op zoek naar strandvlooien – voor de spitsmuis een delicatesse!